Samstag, 22. September 2007

Hirvatistan Notlari: (Rovinj’den Medulin’e: Brijuni adalari )

Brijuni Adalari:

Bu bölgedeki görülmesi gereken yerlerden birisidir. Eski Yugoslavya’nin lideri Tito’nun adasi olarak anilan Brijuni simdi milli park olarak ziyaretcilere acilmis. Buradaki Büyük Brijuni adasinin Fazana’ya bakan yüzünde, kücük motorlarin da yanastigi bir mendirek var.
Adanin tarihinde 1800'lü yillarin sonunda Avusturyali bir isadaminin satin almasi sonrasinda adada yaygin olan sitma ile Alman Robert Koch’un mücadelesi dönüm noktasi olmus. Batakliklar kurutulup sitma önlenince turistik acidan hareketlilik baslamis. Ikini dünya savasi sonuna kadar ada Italyanlara sonrasinda da Yugoslavya’ya gecmis. Lider Tito adayi residans olarak kullanmaya baslayinca, bir cok devlet adami, diktatörler ve sanatcilari burada agirlamis. Adada cesitli bitkiler yetistirtmis, kendisine hediye edilen hayvanlardan özel bir park yaratmis. Tabii ki o dönemde ada halka kapaliymis.(Yukaridaki resim, Karl Ludwig'in albümüne aittir.)

Büyük Brijuni adasindaki mendirege kendi teknenizle de gelmeniz mümkün, derinlikler müsait ve genelde korunakli, saglam tonozlari var. Buraya kictan kara yanasabilirsiniz. Yanliz baglama ücretleri yüksektir(10metre bir tekneye yüksek sezonda 100Euro/gün). Bu mendirek disinda adalarda koylara demirlemek biz gittigimizde yasakti .Gectigimiz sezon iki koyun demirlemeye acilacagini duydum ama detayli bilgim yok. Mendiregin icinde bir otel binasi var, hemen yanindan adayi gezebileceginiz traktörün cektigi bir römork kalkiyor. Cok zengin bitki örtüsünü, hediye getirilen hayvanlarin bulundugu parki görmeniz mümkün. Tito müzesi de ilginc bir yer. Burada Cumhurbaskanimiz Celal Bayar’in Tito’yu adada ziyareti sirasinda cekilmis resmi ve daha bir cok ünlü ile resimleri görmek mümkün..
Tito’ya hediye edilen hayvanlarin bir kismi doldurulmus olarak burada sergileniyor. Yugoslavya tarihi ve o yillardaki düzenle ilgili fikir edinmek mümkün.
Aslinda yukaridaki haritadaki bir cok koyu görünce, böyle zengin ve güzel bir adanin demirlemeye yasak olmasina insan üzülüyor.

Ayrica kücük Brijuni adasina bakan tarafta Romalilardan kalma tarihi sehrin kalintilarini görebilirsiniz. Yesille mavinin birbirine karistigi bir kac güzel koy bu sehrin önünde uzaniyor ama adayi gezerken programa tabi oldugumuz icin, denize girmek yerine uzaktan seyretmeyi yegledik.

Bu bölgeyi gezmeyi planlayanlara, yarim gün ayirip Brijuni adasini görmelerini tavsiye ederim.
Özellikle havanin kapali oldugu bir güne denk getirirseniz, hem günü degerlendirmis hem de sicaktan etkilenmemis olursunuz.


Keine Kommentare: