Samstag, 25. August 2007

Hirvatistan notlari: (Hakim rüzgarlar)

Adriyatik’in Hirvatistan kisminda hakim 3 rüzgar vardir. Bunlar dogu kuzeydogudan esen Bora, batidan esen Mistral ve güney güneydogu gibi esen Jugodur.
Bora dogu kuzeydogudan esen sert ve sagnakli bir kis rüzgaridir. Özellikle kuzeyde karaya yakin yerlerde cok kuvvetlidir. Acik denize dogru etkisini kaybeder. Bora’nin en cok görüldügü aylar kis aylaridir ama yazlari da bir kac gün estigi görülür. Yillar önce bir Nisan ayinda Rijeka- Split arasinda kiyi seridi boyunca uzanan eski sahil yolunu kullanarak bir araba yolculugu yapmistim. Karadan denize dogru müthis sert, cok sagnakli bir rüzgar, denizin üzeri serpintiden bembeyaz, arabayla ilerlemenin neredeyse imkansiz oldugu saatlerce süren bir yolculuktu.
Boranin en sert estigi yerlerden birisi Krk adasi ile ana kara arasindaki Velebit kanalidir. Araba yolculugumda karada yasadigim Bora’yi 2006 yazinda Velebit kanalinda bir kez de tekneyle yasamistim onu da gezi notlarinda detaylica yazacagim.

Mistral genelde Italya üzerindeki olusan alcak basinc bölgesinde olusur. Alpler üzerinde olusan soguk hava ile Akdeniz üzerinde olusan sicak havanin karsilasmasi Mistrale sebep olur. Genelde yagis getirir.
Jugo veya Hirvatistan’daki adiyla Scirocco Sahra üzerinde olusan ve Avrupaya dogru esen kuvvetli ve sicak Güney Güneydogu rüzgaridir.
Sahra ile Kuzey Afrika arasindaki isi farki ne kadar fazlaysa Jugo o kadar fazla kum toz bulutu beraberinde getirir,. Bu rüzgar akdeniz üzerinden gecerken nemle yüklenir. Karsi kiyilara tozlu ve tuzlu bir yagmur olarak ulasir. Boranin tersine güneyde etkili eser kuzeye kadar etkisini kaybeder. 2006 Eylül sonunda bir Dubrovnik Korfu seyrimde önce Mistral arkasindan 3 gün esen Jugo yüzünden Arnavutluk’ta bir askeri bölgede 3 gün kadar misafir olmustum. Endiseyle girdigim askeri limanda cok iyi arkadaslar edinmis cok da iyi agirlanmistim. Detaylari seyirlerde bulacaksiniz.

Keine Kommentare: